Marion Bluthard

Marion werd in 1970 in Stuttgart geboren en studeerde aanvankelijk muziekwetenschap en filosofie aan de Eberhard Karls-Universität in Tübingen. Daarna volgde zij een muziekstudie aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart met de hoofdvakken orgel, koor en orkestdirectie en de bijvakken zang en fagot. In die periode was ze als mezzo-sopraan en dirigent lid van het ensemble Interferenz onder de leiding van Prof. Hanna Liska-Aurbacher, een ensemble dat zich geheel op de uitvoering van hedendaagse muziek richtte. Marion won in 1996 met het koorwerk “Kurze Zeit?” de compositieprijs van het Festival für Europäische Kirchenmusik Schwäbisch Gmünd.
Van 1998 tot 2002 studeerde Marion koor- en orkest directie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniel Reuss, Jos Vermunt, Roland Kieft en Lucas Vis.
In 2006 kreeg ze de opdracht van Toonkunst Bussum, voor wie ze al talrijke bewerkingen en orkestraties (van o.a. Buxtehude, Satie, Castillo, de Falla) had verzorgd, een compositie voor groot symfonieorkest (Mozaïek1) te schrijven, dat ook op CD in de reeks Lentewind verscheen.
Met het Kathedrale Kerkkoor Utrecht won Marion met een eigen arrangement zowel de eerste prijs als ook de publieksprijs van het Van Baaren Kerkkorenconcours en de derde prijs op het prestigieuze Concours Européen de Choeurs et Maîtrises du Festival des Cathédrales de Picardie.
Marion nam deel aan master classes van Helmuth Rilling (Bachakademie Stuttgart), Maria Guinand (Caracas/Venezuela), Frieder Bernius (Stuttgarter Kammerchor) en Christoph Rademann (RIAS Berlin, Dresdner Kammerchor).
Zij is lid van de muziekcommissie van de Vereniging Toonkunst Nederland en verzorgt ook graag workshops met repertoire voor groot symfonieorkest, bijvoorbeeld voor “Haydn op zondag in Groningen”, de FASO of haar Duitse zusterorganisatie BdLO. Van Eric Whitacres schitterende koorwerk “Cloudburst” mocht Marion een geautoriseerde versie voor koor en symfonieorkest arrangeren.
In de passietijd heeft de de Matthäuspassion van Johann Sebastian Bach een vaste plek in de agenda met het project “Mattheus in Stichtse Vecht” in Breukelen en presentaties voor scholieren in de Grote Kerk in Emmen.
Naast het koor van de COV Assen dirigeert Marion ook het Flevolands Symfonieorkest, de muziektheatervereniging “La Mascotte”, het Meppeler Kamerkoor Cigale en de Asser Bach Cantategroep.